Skrivelse till Kommunen om Förskolan i Marieholm

Marieholm 2019-12-19
Till Gnosjö Kommuns kommunstyrelse:
Gnosjö kommun står inför stora besparingskrav och återigen är det landsbygden som straffas!
Ännu en gång är det Tallbackens förskola i Marieholm som utgör den största boven i kassan. Denna skall ännu en gång läggas ner. Detta fick förskolebarnens föräldrar veta i onsdags kväll, med NOLL tid att påverka beslutet då detta är planerat att fattas direkt efter långledigheten.
Man kallar alltså till ett informationsmöte dagen innan mötet skall ske för att ge oroliga föräldrar detta besked och vetskapen att beslutet skall fattas direkt efter två veckors ledighet.
Vi som bor på landsbygden har precis samma skattekostnader gentemot kommunen, som de som bor i centralorterna. Vi frågar oss varför det enda tack landsbygden får är nedläggningar?
Överallt heter det att det ska satsas på kommunen, inflyttning och boende!
Marieholm står inom kort för ett massivt generationsskifte. Med billiga hus, redo att flytta in i, där man faktiskt har råd bo. På lagom avstånd från både centralorter i kommunen som centralorter i närliggande kommuner. Här erbjuds ett liv i lugnare takt med någorlunda närhet till centralorternas utbud av service. Varför räknas inte den möjlighet Marieholm är för Gnosjö Kommun med i kommunens "prognoser"?
Borde attraktionskraften i samhället inte stärkas med en fungerande förskola, det enda vi i Marieholm har kvar som samhällsservice?!
Kommunen har som förslag att erbjuda oss en utomhusscen istället. För att visa att de bryr sig om de boende. Har ett samhälle i Marieholms storlek mest behov av en utomhusscen som används ungefär en vecka om året, eller en förskola för våra barn som används 48 veckor om året? Svaret är givet; vi behöver vår förskola! Vi tänker behålla vår förskola!
I centralorterna byggs det ständigt nya förskolor i takt med att det föds eller flyttar nya barnfamiljer till ett område. Detta för att barnen ska få vistas på hemmaplan. Det är inte i alla familjer som båda föräldrar arbetar på samma håll. Är barnen på en förskola i närheten av bostaden underlättar det väldigt för vårdnadshavare, med hämtning och lämning. Men detta skall inte gälla på landsbygden som redan är beroende av bil och restid? I Marieholm fick vi höra att vi "ändå kör till annan ort för att arbeta" och alltså lika gärna kan ha våra barn på orten där vi arbetar. ”Några mil extra är ju ingenting”, fick vi höra. Förskolorna ligger ju tätt i kommunen. Vad hände med kommunens miljötänk?
Föreslår kommunen att Gnosjöborna ska ta med sina barn till Hillerstorp där de arbetar eller vice versa? Föreslås Åsenhögaborna med en nybyggd förskola att deras barn körs till Gnosjö? (Åsenhöga erbjuder endast marginellt fler arbetstillfällen än Marieholm!) Knappast!
Föräldrar med barn inskrivna på Tallbacken i Marieholm har blivit lovade förtur på andra förskolor. Rimligtvis kommer merparten av familjerna i Marieholm önska platser på Ekbackens förskola i Åsenhöga, i samma område som dessa barn ska gå i skolan sen. Allt för att undvika att barnen kommer ensamma till sin skolklass sen. Kommer vi då att få dessa sista platser i Åsenhöga och kommer Åsenhögaborna ta med sina barn till sina respektive arbetsorter?! Knappast!
Gnosjö kommun är inte känd för att ta hand om sina byggnader, de verkar leva efter devisen att det är billigare att bygga nytt än att underhålla.
Inget nytt under solen att Tallbackens lokaler är dåliga!
I centralorterna går det ju alltid att smälla upp baracker här och var. "Tillfälligt" heter det. Medan något nytt byggs. Och dessa baracker får sedan fortsätta i tjänst då det ständigt byggs för litet när det väl är dags.
Då kan vi väl få en ändamålsenlig barack i Marieholm också? Utegården finns ju redan. Det är fler barn än på länge i väntan på att få börja på Tallbackens förskola. Och fler kommer att födas i början av nästa år. Det råder en barnboom utan dess like i Marieholm och vi kräver att få behålla vår förskola!
Det som händer med en lokal som kommunen redan äger, är att BUN sparar pengar på hyra, samma hyra som Tekniska förlorar i intäkter. Så kommunen sparar inte ett öre! Kommunen kunde för övrigt under mötet i onsdags inte precisera vad man kommer att spara på en nedläggning av förskolan.
Barnen försvinner inte, de kostar någon annanstans. Det finns inget överflöd av personal på våra förskolor som det är, alltså måste nya tjänster tillsättas. Tjänster som föreslås tas bort i ett försök att spara.
Och hur kan kommunen gå ut med sina enorma besparingarplaner, när det överhuvudtaget inte finns något underlag? Det är till att famla i blindo. Ingen långsiktighet alls! Marieholmsborna är värda ett seriöst bemötande. Det minsta man kan förvänta sig som samhällsmedborgare är väl underbyggda underlag och kalkyler som kan presenteras för skattebetalarna i samband med ett möte av denna karaktär?
Är det inte bättre att vi får behålla vår förskola, med ett rejält barnuppsving inom kort? Våra små barngrupper i harmoni och med friskast barn i kommunen? Barn behöver lugn och trygghet. Det är just lugn och trygghet som gjort att vi valt att bosätta oss i Marieholm, för att det är lugn och trygghet vi vill ge våra barn. Det är lugn och trygghet ni nu förvägrar våra barn boende i Marieholm med omnejd.
Om inte annat vore det väl trevligt för kommunen att få vända trenden med en avfolkande landsbygd, med förtroendevalda (??) politiker som faktiskt visar i handling att de bryr sig om sina väljare och invånare.
Det beslut ni skall fatta i februari 2020 kommer att ge eko långt in i framtiden.
Vi Marieholmsbor kräver att vi får behålla Tallbackens förskola. Den i stort sett enda samhällsservice vi har kvar för våra skattepengar i vår by!
Styrelsen för Marieholms Samhällsförening plus föräldrarepresentanter för barn på Tallbackens Förskola


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: