Kulturarv Marieholm

Projekt Kulturarv Marieholm inleddes 2003 med ett programarbete som beskrev mål och visioner för området. Kulturarv Marieholm sträcker sig från Skärvsjön via Marieholm, Mosjön, Flaten och ner till Hillerstorp. Vi rör oss i Åsenhöga och Kävsjö socknar i Gnosjö Kommun. Deltagare i programarbetet var markägare, intresseföreningar, företag och föreningar, samt Gnosjö kommun, Länsstyrelsen, Jönköpings läns museum. Leader Västra Småland var en stor bidragsgivare.

Kulturarv Marieholm ska lyfta fram kulturarvet genom att ta tillvara de boendes kunskaper och engagemang. Områdets lämningar och minnen skall bevaras, vårdas, visas och brukas. Syftet är att utveckla en bygd som vilar på industrisamhällets historiska arv. Målet är att skapa ett kulturturistiskt besöksmål.

Projektets största resurs är områdets kulturarv. Här finns lämningar från industrialismens olika epoker, här finns unik natur, här finns minnen från folks liv och vardag som visar tydligt hur människa och natur tillsammans skapar värden, både för överlevnad och för framtidsbygge.

Projekt Kulturarv Marieholm började 2003 och pågick till och med 2010, arbetet fortsätter även efter 2010.

1:e September 2007 bildades Kulturarv Marieholms Ekonomiska Förening.

Föreningen syfte är nu att Vårda, Utveckla och Tillgängliggöra det som skapades under projekttiden. Arbetet finansieras med ett komunalt driftsbidrag , stöd från landsbygdsprogrammet och medlemsavgifter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: